Ştiri:

Sinaxar 25 Februarie

În sâmbăta de dinaintea lăsatului sec de carne (dinainte de Duminica înfricoșatei Judecăți), se face prăznuire de minunea grâului fiert, făcută de sfântul mare mucenic Teodor în zilele rău-credinciosului împărat Iulian Apostatul.

În această zi prăznuim minunea grâului fiert făcută de Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron (prăznuit la 17 februarie). La 50 de ani după moartea Sfântului Teodor, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să comită o blasfemie cu creștinii, i-a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sf. Teodor, apărându-i în vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimeni nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere (coliva).

În memoria acestei întâmplări, biserica ortodoxă sărbătorește anual pe Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron și această minune, în prima sâmbătă a Postului Mare. Vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite, după rugăciunea din amvon, se cântă Canonul  Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan al Damascului.

După aceasta, se sfințește coliva și se împarte credincioșilor. Această sărbătoare a Sf. Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost stabilită de Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

În această lună ziua a douăzeci și cincea, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Tarasie, arhiepiscopul Constantinopolului.

Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, era de sorginte nobilă. S-a născut și a crescut în Constantinopol unde a primit o educație aleasă. Astfel, a fost repede promovat la curtea Împăratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul (780-797) și al mamei sale, sfânta Împărăteasă Irina (7 August) primind funcția de senator.

În acele vremuri Biserica era tulburată de lupta iconoclaștilor. Sf. Patriarh Pavel (30 August), înainte susținător al iconoclasmului, s-a căit de rătăcirea sa și și-a dat demisia, retrăgându-se la o mănăstire și luând schima îngerească. Când Sf. Împărăteasă Irina l-a vizitat împreună cu fiul său, împăratul, Sf. Pavel le-a spus că cel mai vrednic să fie succesorul său era Sf. Tarasie, care în acel moment era încă mirean.

Tarasie a refuzat funcția o lungă perioadă de timp, nevăzându-se vrednic pentru un astfel de oficiu înalt, dar mai târziu s-a supus, cu condiția să se întrunească un Sinod Ecumenic care să distrugă erezia iconoclastă.

Trecând prin toate rangurile clerice într-un timp relativ scurt, Sf. Tarasie a fost adus la tronul patriarhal în 784. În anul 787 s-a întrunit la Niceea cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic, prezidat de Patriarhul Tarasie, în prezența a 367 de episcopi. La sinod s-a confirmat obligativitatea cinstirii sfintelor icoane iar acei episcopi care s-au lepădat de erezia lor au fost reprimiți de Biserică.

Sf. Tarasie a condus cu înțelepciune Biserica timp de 22 de ani, ducând o viață strict ascetică. Toate veniturile sale le-a cheltuit în scopuri plăcute lui Dumnezeu, hrănind și ușurând viața bătrânilor neputincioși, a celor împovărați, a văduvelor și orfanilor, iar de Sfintele Paște le pregătea o masă și îi servea personal pe săraci.

Sf. Patriarh l-a acuzat cu tărie pe Împăratul Constantin Porfirogenetul când și-a calomniat soția, Împărăteasa Maria, strănepoata Sf. Filaret cel Milostiv (1 Decembrie), astfel încât să o trimită pe Maria la mănăstire și scăpând de căsătoria cu o rudenie. Sf. Tarasie a refuzat categoric să anuleze căsătoria împăratului, lucru pentru care sfântul a căzut în dizgrație. Însă nu la mult timp după aceea, mama sa, Împărăteasa Irina l-a detronat pe Constantin.

Sf. Tarasie a adormit în anul 806. Înainte de moartea sa diavolii au cercetat viața sfântului încă din tinerețe, încercând să-l aducă la deznădejde pentru unele păcate pe care le-ar fi făcut acesta. Însă sfântul le-a spus că este nevinovat de toate minciunile lor și că nu au nici o putere asupra sa.

Plâns de Biserică, sfântul a fost înmormântat într-o mănăstire pe care el a construit-o în Bosfor. La mormântul său au avut loc multe minuni.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Alexandru, care de sabie s-a săvârșit.

Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Maximian și a ighemonului Tiberian din cetatea Cartagena. Fiind el silit să jertfească idolilor, a refuzat aceasta, defăimând cu multe cuvinte aspre pe ighemon. Pentru care a fost chinuit mult și apoi dus la Cartagina unde a fost chinuit din nou. Ajungând în cele din urmã în Tracia, i s-a tăiat capul și așa a luat cununa muceniciei.

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Righin, episcopul Scopelor.

Acest mucenic s-a născut în Elada, fiind fiu de părinți creștini. Iar pentru bunătatea lui și pentru multa lui evlavie, a fost hirotonit episcop al insulei Scopelor. Și fiind chemat la Sinodul din Sardica, toate eresurile cu cuvântul și cu îndrăzneala lui le-a stins. Apoi întorcându-se la episcopia sa și pornindu-se prigoană, a fost prins de ighemonul Eladei, și după multe chinuri i s-a tăiat capul.

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Ipatie, igumenul de la Mănăstirea lui Rufie.

Cel între sfinți părintele nostru Ipatie s-a născut în Frigia pe vremea împăraților Arcadiu și Onoriu. Pe când era tânăr de optsprezece ani și încă învăța carte, a fost bătut de tatăl său pentru unele greșeli; pentru aceasta el a fugit de acasă, a trecut în Tracia, unde, intrând într-o chinovie și făcându-se monah, s-a arătat plin de cucernicie și de îmbunătățire duhovnicească, prin post și prin înfrânare. Odată însă fiind chinuit de patima desfrânării, opt zile a petrecut în post, negustând nici hrană nici băutură. Fiind înștiințat proistosul despre aceasta, i-a dat cu mâna lui, un pahar cu vin, și o pâine, după Pavecerniță, fiind de față toți frații. Și îndată mântuindu-se de chinuirea patimii, a mulțumit Domnului și învățătorului său. Iar după câțiva ani cu sfatul duhovnicului său, ducându-se în oraș, ca să ajute unuia ce căzuse în ispită, a ajutat și pe trupescul său părinte și, înlesnindu-l l-a trimis întru ale sale. Iar el unindu-se cu alți doi frați ai săi întru Domnul au trecut apa mării și ajungând în Calcedon, s-au așezat la vechea mănăstire a lui Rufin, care atunci era nelocuită. Căci acest Rufin venind de la Roma și zidind o mănăstire a adus aici monahi egipteni care preamăreau pe Dumnezeu. După ce s-a mutat el din viață și a fost îngropat în această mănăstire, monahii s-au împrăștiat pe la locurile lor, și chinovia a rămas nelocuită; și răsărind spini și ciulini, mănăstirea ajunsese a fi dărâmată și neîmpodobită, și chiar duhuri necurate intrau și locuiau acolo, făcând ca mănăstirea să fie grozavă și înfricoșătoare. Ajungând aici sfântul, și pe demoni prin rugăciuni izgonindu-i și curățind mănăstirea de urâciuni, împreună cu cei ce se aflau cu el, a adus-o la frumusețea cea dintâi. Și așezându-se împreună cu aceia, unul lucra țesături de păr, altul zimbiluri, iar altul grădina. Și după câtva vreme trecând în Tracia, s-a dus la mănăstirea sa. Și venind frații de la Rufin, și cerând pe igumenul Ipatie, l-au luat cu ei; și de atunci multe nevoințe arătând sfântul, mulți râvneau la viața lui îmbunătățită, și venind acolo, în puțină vreme numărul lor a ajuns la treizeci, sporind întru Dumnezeu. Iar dumnezeiescul Ipatie, luând dar de la Dumnezeu, multe vindecări a făcut și oamenilor și dobitoacelor. Hrana lui erau legumele și verdețurile și puțină pâine târziu, la al nouălea ceas; iar la bătrânețe mai lua și puțin vin. Și ajungând la optzeci de ani, i s-a înălbit capul și barba ca zăpada, și era cucernic și în faptă și la înfățișare. Și păstorind patruzeci de ani, acest fel de turmă a lui Hristos, și cinstind preoția, optzeci de ucenici mai înainte trimițând la Domnul, s-a dus și el, slăvind pe Dumnezeu.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Antonie, care prin foc s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Teodor cel nebun pentru Hristos, care în pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Marcel, episcopul Apamiei Ciprului, care de sabie s-a săvârșit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

 Sursa : http://www.calendar-ortodox.ro
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 114
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 18 Martie În această lună, în ziua a optsprezecea, pomenirea celui între sfinți părintelui nostru Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului. Sfântul Chiril s-a născut din părinți evlavioși, care mărturiseau credința citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro